Hogyan változtatta meg Jose Mourinho a portugál labdarúgást?

A téli szünet alatt egy időre itt Angliában is kiürültek a pályák, mely alkalmat adott számomra, hogy edzések helyett olvasással töltsem az időmet és új ismeretekre tegyek szert. A korábban már ismertetett edzői filozófiám miatt érdeklődésem elsősorban a kognitív képességek, döntéshozatal, észlelés és kreativitás témakörére irányult, ezért ezen területeken próbáltam újabb tudásanyag után nézni a világhálón, mely során arra a meglepő felismerésre jutottam, hogy ezen szakterület kutatói, illetve publicistái között számos portugál edző kolléga van.

Közülük is az egyik legtekintélyesebb André Roca, aki amellett, hogy UEFA „A” licenszes szakedző, a londoni St. Mary’s Egyetem tanára is egyben. Doktori disszertációját az észlelés, döntéshozatal, kognitív képességek szakterületéről írta, valamint ezzel kapcsolatban tart előadásokat és végez kutatásokat. Nem mellesleg később kiderült, hogy korábban a Testnevelési Egyetemen és Győrben is tanult Erasmus Ösztöndíjjal, sőt, még a barátnője is magyar, melyen már nyilván meg sem lepődtem, hiszen mint tudjuk, idővel minden nagy emberről kiderül, hogy valamilyen ágon maga is magyar származású, de legalább is ilyen, vagy olyan módon erős szálak fűzik hazánkhoz…

Azok kedvéért, akik hozzám hasonlóan élénken érdeklődnek a labdarúgás elméletének ezen szakterülete iránt, rögvest meg is osztok egy hivatkozást, amelyen keresztül elérhetőek André kiváló publikációi, melyekhez kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek: https://www.researchgate.net/profile/Andre_Roca

Mivel én nem értem be André egyébként roppant érdekfeszítő írott anyagaival, ezért kértem tőle egy személyes találkozót is, melyre csakhamar sor is került és végül egy több órás eszmecserévé fajult (remélem érzi a kedves olvasó soraim között a pozitív iróniát), és külön örömömre beszélgetésünkből mindketten ugyanazokat a tapasztalatokat vontuk le:

  • a labdarúgás leghatékonyabban integrált képzésben (vagyis az egyes készségek, képesség fejlesztésének elkülönítése nélkül) oktatható,
  • a játék oktatása során döntő a kognitív képességek, illetve a hatékony és gyors döntéshozatallal kapcsolatos készségek kifejlesztése

Az említett, első olvasatra elvontnak tűnő fogalmak jelentésének és jelentőségének érzékeltetése érdekében meg is osztok egy szemléletes képet André egyik egyetemi előadásából*:

Iniesta

 

Az ábra kiválóan szemlélteti mindazt, amit már korábbi bejegyzéseimben is leírtam, nevezetesen, hogy a labdarúgásban a játékos pályán végrehajtott cselekedeteinél folyamatos kölcsönhatásban vannak egymástól elválaszthatatlanul a vizuális (észlelés, tájékozódás), kognitív (döntéshozatal, taktikai tudás) és a kivitelezési (motoros egység) képességek.

A labdarúgó mozdulatok, a futball akciók (és reakciók) szerves része az észlelés és a döntéshozatal, ezért nem lehet és nem is érdemes őket egymástól elválasztani. Természetesen a megfelelő arányban hasznos lehet ezeket a részegységeket, mechanikus készségeket külön-külön is fejleszteni, de meggyőződésem, hogy ez még kevés az üdvösséghez, hiszen a játék lényege az ábrán is bemutatott komplexitásában rejlik.

És ha már itt tartunk: beszélgetésünk során szó esett az analitikus és az integrált edzésmódszerekről is, mellyel kapcsolatban André – saját és más szakemberek kutatási eredményeire támaszkodva – megerősített abban a meggyőződésemben, hogy egyetlen technikai elem ismétléses, precíziós gyakorlása ugyan jobb eredményre vezethet az edzés során, azonban a különböző elemek változó körülmények között történő gyakorlása (kis játékok, figyelemváltásos játékok, stb.) még akkor is nagyobb fejlődést eredményez hosszabb távon, ha esetleg rövid távon az egyes edzések során nem is mutat olyan látványos eredményt (Schmidt & Lee, 2015).

Ilyen hosszas felvezetés után a kedves olvasóban joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez mind rendben, de mégis hogy kapcsolódik ehhez a témához a címben emlegetett „Special One”?

Nos, beszélgetésünk során természetesen a portugál és magyar foci aktuális helyzete is szóba került, melynek kapcsán André elmesélte, hogy nem régen szerezte meg UEFA ’A’ Licencét Skóciában, ahol – számomra roppant meglepő módon – a hallgatók többsége portugál volt. Ez azzal magyarázható, hogy annak idején Jose Mourinho és André Villas-Boas is itt szerezte meg a képesítéseit, így azóta rengeteg luzitán edző követi a nagy elődök útját.

Mourinho és Villas–Boas azonban nem csak e tekintetben voltak iránymutató egyéniségek, hiszen más vonatkozásban ennél is sokkal nagyobb hatásuk volt a portugál utánpótlás nevelésre. A kétezres évek elején nagy részben az ő hatásukra vett ugyanis új irányt az ottani labdarúgó utánpótlásképzés.

Először is, főleg Mourinho feltűnése és berobbanása miatt előtérbe került az integrált képzés, melyről maga Jose így ír A győztes anatómiája című könyvében:

 

“Amikor tanulmányaim végeztével Skóciába látogattam, az önök módszerei – mondta Roxburgh-nek – ébresztettek rá, hogy a módszertant más oldalról kell megközelítenem. Ahogy önök használták a kis létszámú, edzésen lejátszott meccseket, amik egyszerre bírtak technikai, taktikai és erőnléti jelleggel – számomra ez jelentette az univerzális szemléletű edzésmódszertant. Azóta is a globális módszerekben hiszek.”

 

Másrészről mivel két olyan edző ért el sikereket a labdarúgás legmagasabb szintjén, akik korábban nem futottak be komoly karriert játékosként, viszont már fiatalkoruktól hatalmas erőfeszítéseket tettek a labdarúgás elméletének és a legkorszerűbb tudományos módszerek elsajátítása és a legfrissebb kutatási eredmények felhasználása érdekében, ezért az ő példájukból tanulva a klubok is egyre bátrabban nyúltak a sokoldalúan képzett, egyetemet végzett, viszont komoly játékos múlttal nem rendelkező edzőkhöz az utánpótlásképzésben. André tapasztalatai szerint jelentős mértékben ennek a „Mourinho-jelenségnek” is köszönhető, hogy a legmagasabban jegyzett portugál top akadémiáknál (a nagyobb korosztályoknál is) számos, komoly játékos múlttal nem rendelkező, de roppant motivált és felkészült szakember dolgozik.

Így végeredményben az sem véletlen, hogy számos kognitív képességekkel, döntéshozatallal kapcsolatos tudományos publikáció, kutatás származik portugál szerzőtől. A portugál labdarúgás pályán elért eredményeit pedig végképp senkinek nem kell bemutatni.

*André Roca: Lecture_Planning & Practice Structure
Borítókép: http://www.theportugalnews.com/uploads/news/page14_10.jpg